Despre OAR-FD

OAR – Ordinul Arhitectilor din Romania s-a infiintat in 2001, potrivit legii privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, nr. 184 / 12 aprilie 2001.
Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie profesionala neguvernamentala, independenta, nonprofit, autonomã, apoliticã si de interes public, cu personalitate juridica de drept privat, cu patrimoniu si buget propriu, avand rolul de a reprezenta si ocroti la nivel national si international interesele profesiei de arhitect.

OAR are urmatoarele atributii: 
(a) protejeaza si promoveaza calitatea produsului de arhitectura si urbanism si a dreptului de autor.
(b) urmareste exercitarea competenta si calificata a profesiei in respectul codului deontologic al acesteia.
(c) propune reglementari legislative si normative specifice, in vederea promovarii lor.
(d) reprezinta interesele membrilor sai in fata autoritatilor publice si administrative precum si in organismele profesionale internationale
(e) acorda arhitectilor dreptul de semnatura si gestioneaza Tabloul National al Arhitectilor.

Atributia Ordinului Arhitectilor din Romania privind acordarea dreptului de semnatura nu poate fi exercitata de nici o alta institutie sau asociatie profesionala.

OAR are 20 de filiale in intreaga tara, fiecare filiala avand cel putin 50 de membrii.

Membrii ai OAR pot fi arhitectii cu drept de semnaturaarhitectii stagiari si toti ceilalti membri purtatori ai titlului de arhitect, la cererea acestora. De asemenea, conductorii arhitecti sau arhitectii, cetateni straini daca au dobandit dreptul de semnatura în Romania.

Tabloul National al Arhitectilor se întocmeste prin centralizarea datelor cuprinse în tablourile teritoriale ale arhitectilor si contine numele fiecaruia dintre arhitectii cu drept de semnatura, conductori arhitecti cu drept de semnatura, arhitecti stagiari, conductori arhitecti stagiari, arhitecti fara drept de semnatura, conductori arhitecti fara drept de semnatura.

This entry was posted in Informaţii. Bookmark the permalink.